De real life dating app tijdens de HALAY

De ongetrouwden weten allemaal waarover ik het heb. Die keer op keer gestelde vraag tijdens de zoveelste bruiloft van een verre neef of nicht.

Wanneer je de leeftijd vijfentwintig passeert is er geen ontkomen meer aan, alle tantes vragen ernaar;“Wanneer ga jij nou eens trouwen?!”

De vraag is duidelijk meer bedoeld als een opmerking, een onderhuidse sneer. Die je zo vol in het gezicht tegemoet komt terwijl je met nog negen andere personen net aan de Tursu (Turkse zure groente) bent begonnen.

Je hebt nu echt de leeftijd bereikt, er is geen groter doel als dat van het huwelijk. Je moet ook aan je ouders denken, die zijn tenslotte niet voor niets naar al die bruiloften gegaan waar ze, per bruiloft, minimaal 30 euro voor hebben betaald. Het zou niet eerlijk zijn als ze dat geld niet zouden terug krijgen. En daarbij zelfs de dochter van Hatice is getrouwd. Dan moet het voor jou toch niet zo moeilijk zijn?

Om de zaak een beetje te helpen gaan twee (oud)tantes tijdens het feest opzoek naar de perfecte kandidaat. Hun ogen scannen minimaal tien potentiele bruidegoms in een halfuur. Ze blijken er een heel protocol voor te hebben. Een Turkse bruiloft telt gemiddeld zevenhonderd man. De vaak met lichtroze gekleurde zaal staat op een bedrijventerrein. Alle Turken uit de stad kennen de zaal en velen van hen komen er minstens een paar keer per jaar. De zaal is groot, heeft een compacte dansvloer en de stoelen en tafels zijn in het wit bekleed. Tante Emine weet precies naar welke jonge potentiele bruidegoms ze moet uitkijken. Eerst filtert ze de vrijgezellen eruit. Is Ercan nog vrijgezel? Nee, volgens de andere tante is hij dat niet. Hij zou een vriendin hebben, hij heeft haar zelfs mee naar huis genomen, hoorde ze. Maar ze hebben nog geen soz gedaan toch? Nee ik geloof het niet, ik heb niets op Facebook gezien. Tante Hatice zet haar bril op en pakt haar mobiele telefoon. Ze opent Facebook en scrollt met haar rechterwijsvinger door haar tijdlijn. Ik kijk wel even op de Facebook van zijn zus, voor de zekerheid. Na een paar minuten heeft tante Hatice geen foto kunnen vinden van de mogelijke soz.
Wanneer een meisje en een jongen verliefd op elkaar zijn en de families met elkaar willen leren kennismaken organiseren ze een soz. Soz betekent belofte en tijdens de avond, hoort de jongen koffie met zout te drinken waarmee hij bewijst dat hij mogelijke moeilijke tijden met zijn aanstaande kan overleven.
Ok, dus hij is een potentiele, concludeert tante Fatma.

Na een halfuur hebben de dames maar liefst drie potentiele kandidaten gevonden. Ze hebben er de grootste lol in. Er was bijna sprake van een nummer vier, maar Emine herinnerde Fatma eraan dat ze de moeder van deze jongen niet kan uitstaan. “Zij heeft kapsones, daar houd ik niet van. Ze heeft niet eens zoveel grond in Turkije, maar ze schept er wel altijd over op.”
Ik luister vol bewondering naar mijn tantes. Smeer mijn stokbrood met tomaten tapenade en schuif deze in mijn mond. Tante Emine kijkt me verbaasd aan, “Zou je dat wel doen? Je jurk zit al behoorlijk strak he?”. “Ach laat dat kind toch eten joh!”, zegt Fatma. Ze moet nog trouwen he én nog kinderen krijgen. Ze heeft nu al een buikje, genoeg is genoeg. Tante Fatma kijkt me met een glimlach aan. Ik glimlach terug, met de tomaten tapenade nog op mijn tanden.
‘’Pislik”, roept Emine. “Zo krijg je nooit een man!”

2018-06-23T18:59:01+00:00