Hoe kom ik aan meer werkervaring zonder werk of een onbetaalde stage?

Wanneer je een baan wilt, heb je ervaring nodig. Maar voor ervaring heb je toch een baan nodig? Of niet?
Tegenwoordig is het onmogelijk om een baan te krijgen zonder een ellenlange lijst op je CV of je LinkedIn te zien.
Als je tijdens je studie niet zoveel bijbaantjes hebt gehad of als je juist een carriĆØre switch wilt maken, is een stageplek toch wel de oplossing om veel ervaring te vergaren.
Een stageplek is ideaal. Bedrijven leren studenten en stagiaires hoe het bedrijfsleven er nou echt uit ziet. Je krijgt alle ins and outs te zien, wat de normale werknemer niet te zien krijgt. Een mooie kans dus. Maar 1 ding is wel vervelend: veel stageplekken zijn onbetaald.
Op lange termijn ben je op die manier flink aan het investeren in jezelf en je toekomst, maar op korte termijn, wanneer je studieschuld en je huur je aan het achtervolgen zijn? Tja, dan is het toch even extra nadenken of een stageplek wel jouw plek is.
Als je het niet kan veroorloven om voor niets te werken, maar je wilt je CV of je LinkedIn pagina toch een boost geven, dan hebben wij hier een paar tips waar je gerust over kunt nadenken.
Verrijk je vaardigheden!
Niet alle vaardigheden komen van een baan of van school. Je kunt nieuwe vaardigheden ook gewoon vergaren lekker lui op de bank via Netflix of YouTube.
Genoeg documentaires te zien om je te verdiepen in een onderwerp waar je interesses liggen. Houd je notitieblok erbij en make some notes šŸ˜‰
Ken je de website Skillshare.com? Ook hier kun je lekker op de bank leren hoe je je muziek moet mixen met bijvoorbeeld Young Guru, of hoe je een filmpje moet editen met Premiere Pro.
Wees betrokken!
Als je nog op school zit of een baantje heb, zorg dat je tijd hebt om een club te joinen of organisaties die programmaā€™s aanbieden wat jou zo interesseert.
Misschien betekent dat dan werken voor de schoolkrant, het organiseren van school of buurtfeesten, coƶrdineren van vrijwilligers in de buurthuis of het bijhouden van social media voor de nieuwe potentiƫle burgermeester in jouw stad.
Als dit allemaal niet bestaat? Begin dan een club en ga op zoek naar like-minded people, je weet wel, gelijkgestemden die jou voelen zoals jij jouw club voelt.
Zo ben je niet alleen meer skills aan het opdoen, maar je bouwt aan een netwerk die jou wel help tijdens je zoektocht naar een baan.
Begin! Al doende leert men
Wil je je potentieel werkgever juist laten zien dat you got your shit all together? Wacht dan niet op toestemming, maar ga er gewoon voor en probeer het meteen al uit! Al doende leert men, toch?
Als je een schrijver wilt worden? Begin te freelancen. Wil je een graphic designer zijn? Doe het!
Wees iemands schaduw, maar niet te lang!
Als er een bedrijf is waar je dolgraag zou willen werken, ga er naar toe en vraag of dat je iemand mag volgen voor een paar dagen of weken. Wees zijn of haar schaduw.
Misschien zeggen ze nee, maar misschien zeggen ze juist JA. Hoe dan ook, wees niet bang om het te vragen.
Je zal niet de hele stage-ervaring krijgen, maar je zult in ieder geval zien waar degene die je gaat volgen zich mee bezig houdt en meer begrijpen van zijn of haar rol. Ook maak je op die manier connecties en heb je de kans om te shinen met wie JIJ bent.
Zo zijn wij bijvoorbeeld IamSHERO begonnen. Wat ooit begon bij een ontmoeting van 8 randomn women bij de Vapiano, is nu voortgezet tot de stichting IamSHERO die investeert in jonge vrouwen van kleur door 8 vrouwen van kleur.
Kom je naar een van onze MastHERclasses? Wij creƫren momenten om kansen te vergroten om jouw skills te ontdekken en te ontplooien.
Houd onze website in de gaten en onze social media kanalen. Via Instagram, Facebook, Twitter en Eventbrite kun je al onze (toekomstige) evenementen in de gaten houden.
2018-06-24T19:08:07+00:00