Ik wil iets goeds doen, maar wat?

Wij denken dat het van nature is om “iets goeds” te doen voor onze community, de maatschappij, onze broeders en zusters ofwel onze naasten. We denken dat het niet alleen iets is wat bij ons hoort, maar ook iets is wat we vooral in deze tijden nodig hebben.

Maar ‘iets goeds doen’, wat is dat eigenlijk?

De meesten onder ons van IamSHERO besteden naast hun school of werk tijd aan vrijwilligerswerk. O.a. voor stichting IamSHERO, maar ook zo bij andere stichtingen die gerelateerd zijn aan onze bi-culturele achtergrond, woonwijk of woonplaats, religie en/of interesses.

Vrijwilligerswerk wordt in Nederland het meest gedaan door mensen tussen de 35 en 45 jaar, op school, de sportvereniging of in de buurt. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken van het Sociaal Cultureel Planbureau. In steden doen mensen minder vrijwilligerswerk dan in niet-stedelijke gebieden en de provincie Friesland geeft het beste voorbeeld. Toch blijkt het percentage van Nederlanders dat minstens één keer per jaar vrijwilligerswerk doet, het afgelopen jaar gedaald te zijn van 37% in 2014 naar 36%.

Buiten vrijwilligerswerk doen, zijn er ook andere uitingen die passen bij “iets goeds” doen.
Zo zijn er een paar van ons al een paar jaar bloeddonor en stamceldonor en inspireren we anderen, wordt er hevig gebruik gemaakt van Ecosia.org in plaats van Google om bomen te planten, wordt er meer de fiets en het openbaar vervoer gebruikt in plaats van de auto, minder geshopt bij grote modeketens en meer gelachen naar en met vreemden.

Maar wat kan nog meer?

Stamcel donor
Als stamceldonor kun je een leven redden. Voor patiënten met een vorm van bloedkanker, zoals leukemie, zijn stamcellen van een donor vaak de laatste kans op leven. Jij kan iemand die kans geven door je aan te melden als stamceldonor via www.matchis.nl 

Hoe dit precies in zijn werking gaat kun je zien in dit filmpje:

Bloed donor worden?
Ook dit gaat heel makkelijk.
B, A, O, AB zijn letters die we niet kunnen missen. Het zijn namelijk onze bloedgroepen. Jaarlijks hebben duizenden mensen bloed nodig om te kunnen leven of om in leven te blijven. En als je tussen de 18 en 65 jaar bent, heb jij de kans om iets goeds te doen voor hen. Je kunt je aanmelden via www.sanquin.nl 

Taalcoach
Wil je meer begrip over andere culturen en de Nederlandse taal via een gezellige, sociale manier overbrengen? En heb je een uurtje in de week tijd? Dan kan dat via Vluchtelingenwerk Nederland.
Zij koppelen je aan een taalmaatje en jullie mogen zelf weten wat jullie gaan doen. Samen sporten, samen shoppen, koken of een bakkie koffie doen, dat kan.

Bomen planten
In plaats van Google kun je Ecosia.org gebruiken. Je zoekresultaten zijn net zo on point bij alle andere servers, maar je zoekt op een duurzame(re) manier.
Twijfel je of Ecosia echt zo doet zoals zij zeggen, lees dan dit artikel.

Wordt een SHERO!
Wil jij iets betekenen voor jonge vrouwen met een migratie achtergrond en wil je je ervaring delen? Laat het ons weten via info@iamshero.org dan spreken we een keer af en koppelen we je aan een ‘Mentee’.

Verder..

Begroet de buschauffeur, de winkelier, de buren of de conducteur een keer in de vroege, haastige ochtend!
Want je weet, ook al schijnt de zon niet iedere ochtend, jij kan er voor te kiezen om te shinen. Als jij shinet, doet de rest van de wereld dat ook!

 

Genoeg inspiratie toch? Now let’s get it started!

Als je andere ideeën hebt? Deel het met ons via de comments!

2018-06-24T21:03:38+00:00