RAMADAN – In gesprek met Hajar

Ramadan, hoe wordt dit ervaren? De beste manier om hier achter te komen is om in gesprek te gaan met hen die hieraan participeren. Of om er zelf aan mee te doen, idee?

We gaan in gesprek met onze eigen SHERO Hajar.

De Ramadan is voor velen in ons land een belangrijke maand. Een maand waarin er wordt stilgestaan bij hoe gezegend we zijn. Een maand waarin we reflecteren op onszelf en waarin we hetgeen wat we hebben met elkaar delen.
In landen waar een overwegende moslim meerderheid woont, spelen zich momenteel verschrikkelijke gebeurtenissen af. Als Ummah (betekent: community) denken we aan hen in deze tijd.

Hoe oud was je toen je voor het eerst meedeed met het vasten tijdens de vastenmaand?
“Oh dan moet ik even nadenken hoor. Het viel toen in de winter, toen ik klein was, dat weet ik wel haha. Dus ik kon al best vroeg meedoen, want de dag duurde toen niet zo lang. Ik weet nog wel dat ikzelf al heel snel wilde meedoen. Ik mocht toen meedoen tot aan de grote pauze. Daarna moest ik eten van mijn moeder. Ik was een jaar of negen dacht ik”.


Wat is je mooiste herinnering aan de vasten maand?
“Poeh, ik heb er een hele hoop.” Hajar neemt een nip van haar limonade. ‘’Ik kom er zo nog op terug, ik heb zoveel mooie herinneringen. Ik vind het moeilijk de mooiste eruit te kiezen”.


Waar vier je het liefste de Ramadan?
“Als je me dit een paar jaar terug had gevraagd, zou ik gezegd hebben in Marokko. Ik ben daar een aantal jaar geleden heengegaan tijdens de vastenmaand. Ik voelde daar zoveel warmte. Ik vond het ook gek, het is écht anders als je vast in een Islamitisch land. Daar wordt dan echt rekening gehouden met het feit dat mensen aan het vasten zijn. De winkeliers, het bedrijfsleven, werktijden worden aangepast. Restaurants zijn tot heel laat open. Dat is ook wel logisch natuurlijk. Maar als je het me nu zou vragen, wat je ook doet haha, dan vind ik het echt niet meer uitmaken. Het is een spirituele reis, het vasten. Die komt echt van binnen, die moet je zelf ervaren. Het maakt niet uit waar ik ben, ik ontwikkel mezelf echt tijdens de vastenmaand. Je komt jezelf iedere dag tegen. Ik denk daar nu al aan weet je? Ik denk nu al van ‘wat ga ik allemaal leren over mezelf de aankomende maand’.”

Wat is de meest voorkomende misvatting, die je ooit gehoord hebt over het meedoen aan de Ramadan?
“Nou wat je wel vaak hoort, is dat je tijdens het vasten voelt wat de armen voelen. Ik vind dat eigenlijk niet fair. Ik voel niet wat minder bedeelde mensen voelen tijdens die maand. Ik denk niet dat je dat ooit kunt voelen, je moet ook niet doen alsof. De tafel staat ’s avonds vol, snap je? Je voelt wel dat je dankbaar zou moeten zijn voor wat je hebt. Je hebt heel veel tijd tijdens het vasten om na te denken. Leuke dingen doen in je vrije tijd staat vaak gelijk aan eten en drinken. Nu plan je die uitjes niet meer. Je houdt dus tijd over, wat doe je met die tijd? In mijn geval is dat vaak nadenken over het leven en over wie ik ben.”


Hoe bereid jij je voor op de Ramadan?
“Door de dag ervoor lekker uit eten te gaan haha. Ik bereid me meer mentaal voor. Ik heb niet echt routines die ik doorbreek. Ik denk wel veel na over welke voornemens ik heb. Ik probeer daar in de vastenmaand mee te gaan beginnen. Gewoontes van mezelf die ik slecht vind, die wil ik graag doorbreken. Ik hoop dat ik na de vastenmaand bepaalde kennis over mezelf heb opgedaan waar ik de rest van het jaar mee vooruit kan. Trouwens, wat ik ook altijd doe is het huis schoonmaken, daar heb ik de rest van de maand vaak veel minder energie voor. Het huis krijgt echt een grote schoonmaak zo net voor de Ramadan. En samen met mijn moeder bereid ik eten voor. We snijden bijvoorbeeld al veel groenten die we daarna invriezen. Dan hoeven we die later in avond alleen maar uit de diepvries te halen, dat scheelt zoveel tijd”.


Hoe combineer je het vasten met het studeren en/of werken? Welke tips heb je?
“Nou ik heb wel een tip, het is handig als je een week van te voren al gaat minderen met suikers”. Hajar schiet in de lach, ze heeft een glas Cola voor zich staan. “En zoals je ziet is dat mij dit jaar ook aardig gelukt haha… Nee, maar gezond eten is wel belangrijk. Zeker ook tijdens het vasten. Licht voedsel verteert beter en het ligt minder zwaar op de maag, hierdoor voorkom je pijntjes gedurende de dag. Vooral in de nacht, voor degene die ‘s nachts opstaan. Iets lichts eten zoals brinta of een omeletje, dat werkt voor mij altijd het beste. En wat ik ook altijd fijn vind is om te gaan wandelen, zo net voor het eten. Lichaamsbeweging blijft belangrijk”.


En je mooiste herinnering, ben je er al uit?
“Haha, ik blijf het een moeilijke vinden. Weetje wat het is, ik vind de hele vastenmaand mooi. Ik heb wel lievelingsmomentjes. Dat zijn de iftar maaltijden met familie. We zitten gedurende het jaar nooit zo vaak als gezin samen te eten, als met de vastenmaand. Dan eten we iedere avond samen. Dan ontstaan er ook mooi gesprekken. Ja.., dat is echt mijn favoriete onderdeel van de hele maand!”.

2018-06-23T19:39:17+00:00